Témák

Szőlőlugas

Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást. Regisztrálj itt!

2010.02.16 10:56:18
Daam
Szerintetek ezen a télen a lugason mennyire fagytak el a szemek a vesszőkön? Eszünk lugasszőlőt az idén, vagy csak nézünk erősen?
Valaki nézte már a szemeket?
2009.05.31 19:56:38
Daam
Ide jöhet minden, ami a szőlőlugassal kapcsolatos. Én éppen most kezdtem el az első saját lugasom kialakítását. Nem könnyű sport, pláne egyedül. A támrendszer akácoszlopokból a vezérszál 5 mm-es horganyzott huzalból és mivel kötözni nem akarok, ezért huszonöt centiméterenként 2,5-ös kettős huzal a zöldnek. A magasság a talajtól 2,5 m. Az árnyékolandó felület miatt ilyen magas. Vezérszálat kettőt tettem a karoknak. Az alsó 50 cm magasságban, a másik egy méteren. A tőtávolság 80 centiméter. Az alkalmazott fajták: Eszter, Teréz, Pölöskei muskotály, Nero, Palatina, és legvégül, de nem utolsó sorban Concord.
Az akácoszlopokról először a kérget eltávolítottam, majd 60 cm mély gödröket fúrtam oszlopfúróval. Ezután a nyílásokat megfúrtam a drótoknak, majd az oszlopok felállítása után behúztam a huzalokat. Kétszines kéttörzsű Thomery lugasban, vagy esetleg függőleges kordonban gondolkodom.
Miután a huzalokat behúztam, valahogy sehogysem akart a dolog tetszeni, mert egybe mozgott az egész, mint autón az ablaktörlő lapát, ezért a két szélső oszlopot 5 mm-es huzallal felül széthúzattam. Igy már van valami kinézete és a huzalok sem hullámosak. Ezután következett a szőlőtelepítés. A többi már nem rajtam, hanem az időjáráson múlik.

Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást. Regisztrálj itt!vissza a címoldalra fórum címoldal 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


daam.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!